Toen en nu (slot)

In de talloze soorten fantasieën zijn er twee hoofdstromingen.
Om te beginnen zijn er de fantasieën met een voorwaarts strevende dynamiek, de belofte- en hoopvolle fantasieën gericht op bevrediging en winst. Fantasieën rond begeerte en bevrediging[1].
Daarnaast zijn er de voorstellingen van terugdeinzen en afwenden van eventueel verlies en pijn – fantasieën gericht op overleven en zelfbehoud, waarbij angst en afkeer centraal staan[2]
Dit zijn kort samengevat de voorstellingen/fantasieën van begeerte en afkeer. Deze twee soorten fantasieën sluiten op elkaar aan als dekseltje en doosje. Je wordt koud van angst wanneer je de hitte van de hel voor je ziet. En wanneer je vurig begeert dat iets gebeurt, is er tegelijkertijd ook de kille vrees dat het niet zal gebeuren of dat het fout zal gaan. Ze staan tegenover elkaar en ze gaan tegelijkertijd hand in hand, zoals je ook kunt zien in allerlei sociale verhoudingen[3].

De ene mens is wat angstiger in zijn fantasieën en de andere wat hoopvoller, maar feitelijk maakt het niet veel verschil uit, alleen de insteek is verschillend. Of je je nu een toekomst van ondergang en verlies of een toekomst van verworven geluk voorstelt, je bent weg uit nu, je bent niet meer hier. En de belofte van volmaakte bevrediging ergens in de toekomst is uiteindelijk net zo vervreemdend als de dreiging van ondergang.

Afkeer en begeerte werken samen. Zo wordt het ook verteld in de legende van de Boeddha. Wanneer hij ten slotte mediteert onder de bodhi-boom, wordt hij benaderd door Mara, de Wever van Belofte en Dreiging. Deze daagt hem uit en probeert hem te onderwerpen met zijn beide verschijningsvormen. Op een oude afbeelding van deze scène zien we de heilige boom en daaronder de zetel van de Boeddha. Van de ene kant stromen de meest aantrekkelijke godinnen toe, in alle kleuren en maten, sierlijk en lokkend, de vervulling van alle mannelijke begeertedromen. Van de andere kant naderen de meest gruwelijke monsters, bloeddorstig, met slagtanden en messen, levende nachtmerries. Daartussen de boom, en aan de voet van de boom de zetel. Maar de zetel is leeg. Er is geen persoon meer, geen ik-besef, geen gehechtheid aan bevrediging en vervulling, geen angst ook, geen inhaken op wat dan ook. Alle gehechtheid is opgelost.

Het nadeel van zo’n mythisch verhaal is dat je het kunt lezen als een successtory van een heel bijzonder mens die heel lang geleden leefde in een tijd toen zulke dingen nog mogelijk waren. Een grootse prestatie om eerbiedig voor te knielen en vervolgens op te staan en al buigend achterwaarts de ruimte te verlaten. Enorme prestaties nietwaar van Boeddha en Jezus en Socrates, maar dat soort grootsheid heeft voor het gevoel toch weinig te maken met jou en mij terwijl we bij bol.com iets aan het uitzoeken zijn dat we eigenlijk helemaal niet nodig hebben of met die brief waarvan we weten dat we hem moeten schrijven en die we al zo lang hebben uitgesteld.
Ja, zo lijkt het, dat is het gevaar van verheerlijking. Maar verre grote meesters, helden als Jezus van Nazareth en Etty Hillesum en Bankei en Rabbi Nachman van Breslau, waren terwijl ze hun leven volop leefden helemaal geen verre meesters, maar volgden wat ze beseften, deden wat ze wisten, en lieten zich soms met de moed in de schoenen toch niet bepalen door wat ze persoonlijk verlangden en vreesden. Voor hen waren de dingen net zo nabij als voor ons, en voor hen waren ze net als voor ons precies in de vorm die ze aan niets konden refereren, omdat het hun vorm was. Hun straat onderweg naar hun bakker, hun kerk, hun leerhuis, hun schoonouders, hun vijanden, hun vrienden en leerlingen. Alles voor de eerste keer. Onvergelijkbaar. Niet om na te doen.
Zoals de Japanse dichter Basho het meer dan 300 jaar geleden zei:
Zoek niet de paden van de ouden,
zoek wat de ouden zochten.

Je schuift de gordijnen niet opzij omdat je dan verlicht wordt, houd toch op, maar omdat je het leven volgt en liever in het licht bent dan in het donker. In die zin is het puur eigenbelang. Je doet wat je het liefste doet. En je merkt op een bepaald moment dat de sluiers, de lauwwarme sluier van toekomstig geluk en de kille veiligheid biedende sluier van niemand-doet-mij-wat, het je onmogelijk maken om gehoor te geven aan wat je het liefst is. Het begint niet met een grote meester in het verleden, het begint ermee dat je het zelf merkt. Dat je het ziet en beseft.
Dat is het licht dat met Kerstmis geboren wordt.

Zoals Angelus Silesius, een tijdgenoot van Basho, schreef:
Al was Christus duizendmaal in Betlehem geboren
en niet in je hart, o mensenkind, dan was je nog verloren.

Het keerpunt in het jaar. Het kiemende licht. Kerstmis. Blij besef.
Dat je ervan mag genieten.

*

Beste lezers,

Nu trek ik mij terug. Ik ga schrijven aan het boek dat ik nog niet geschreven heb. Het is een avontuur, omdat ik wel voel dat ik weer een groter werk wil schrijven, maar niet een outline tot mijn beschikking heb. De kiemen zijn er. Ik moet ze de ruimte geven en laten groeien, kijken of ze levensvatbaar zijn. Dat wil ik niet onderbreken. Dus een tijdlang, zeker een maand, misschien langer, zal je hier niets nieuws van mij aantreffen.
Ik heb het afgelopen jaar veel reacties gekregen, zowel via deze pagina’s als via e-mail, de gewone post en ook in persoonlijk contact. Reacties, adviezen, geestelijke steun, daadwerkelijke steun, cadeautjes. Ik heb mij weleens alleen gevoeld als schrijver, maar die tijd lijkt voorbij te zijn. Hartelijk dank voor het commentaar, de steun en de inspiratie.

Hans

 

[1] Op deze fantasiewereld doet de reclame graag een beroep: verlokkende plaatjes van BMW’s in dure natuur, hagelwit wasgoed dat de vrouw, tegenwoordig ook samen met de man, blij verrast hooghoudt, tevreden gezinnen, dankbare kinderen, wijze schalkse ouderen, het kan niet op.
Ook de filmindustrie speelt in op de geheime dagdromen van te verwerven geluk en bevrediging. Soms via een omweg, bij voorbeeld door eerst verachtelijk gespuis, bij voorkeur Oost-Europeanen of Aziaten, gruwelijke wandaden te laten plegen, waarna vervolgens de held (een aarzelend type, waarvan je nooit zou vermoeden dat hij in staat zou zijn tot krachtdadig optreden) zich ermee gaat bemoeien en al het tuig van laag tot hoog op een originele wijze aan hun einde helpt – eind goed, al goed. Soms meer direct, zoals in romantische films, met als apotheose het knielend aanbieden van een ring met diamant, als het even kan in een openbare gelegenheid. Soms met nog minder omwegen, zoals in hardcore porno, waar een eerste ontmoeting razendsnel leidt tot wat in die wereld het hoogste geluk is: ontkleding en veel vocht.

[2] Dit zijn de fantasieën waaraan machthebbers en vertegenwoordigers van law and order nogal eens appelleren. Ook de filmindustrie bouwt graag verder op afkeer en angst: ziekenhuistragedies, horrormovies, moderne films over de totale uitzichtloosheid van het bestaan, de willekeur van het lot in oorlogsfilms.
Fantasieën over de lege leegte als laatste werkelijkheid, over teloorgang, faillissement, kanker, verlaten worden, bespot en vernederd worden, over haat en vergelding. Ja heus, vergis je niet, gretige fantasieën over het ergste wat maar denkbaar is.

[3] Kijk maar hoe het ons in de afgelopen periode met corona is vergaan: de golven van panische angst, haten van chinezen en iedereen die op een chinees lijkt, weet je het nog?, de polarisatie van vaxxers en antivaxxers, op hol geslagen fantasieën over boosaardige anderen, winkelruiten die worden ingeslagen, uitschelden van wel of niet mondkapjesdragers en daartegenover, daarnaast de koorts van het hamsteren van het zo begeerlijke wc-papier, plastic flessen met gel, het reserveren van vaccins voor ons Nederlanders, Europeanen, voordringen om gevaccineerd te worden, eerst wij, eerst ik, miljoenen mondkapjes opslaan, nieuwe medicijnen, nog nieuwere medicijnen, 70% bescherming, 98% bescherming. Twee soorten koorts. Drama’s van begeerte en afkeer.

Geplaatst in Hans' weblog
15 comments on “Toen en nu (slot)
  1. Godert Veriest schreef:

    Hoi Lieve Hans, Gisteren tip gekregen van Rob van der Poel over jouw PAD. Dit naar aanleiding van mijn zeer recente ervaring (gisteren net terug uit Toledo, zoals je vast weet een historische stad waar Joden, Christenen en Moslims vredig samenleefden) om in quarantaine te MOGEN verblijven met mijn al meer dan 10 jaar demente schoonmoeder Elisa. Ik was daar op kerstvakantie met mijn partner Cristina en mijn zoon Philip (studiebreak!). Op eerste kerstdag kreeg ik als eerste corona klachten, vervolgens Philip, toen Cristina en uiteindelijk teste ook Elisa positief vlak voor nieuwjaar. We konden weer heerlijk ongehinderd samen zijn. De milde klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Voor mij partner Cristina (die nu nog daar is) is het de vierde keer sinds corona dat ze VAST komt te zitten in Spanje bij haar moeder en inmiddels overleden vader. Om in alle OVERGAVE er te ZIJN en de LIEFDE te delen met haar bijzondere ouders. Wat een verhaal. Ik ben o.a. videomaker en heb al veel materiaal over deze periode. Ik heb een intuitief besluit genomen om te gaan filmen destijds toen zij voor het eerst vast zat in Spanje. Het was februari/maart 2020 en de gang van het ziekenhuis waar haar vader lag (toen nog geen corona) werd snel bevolkt met meer en meer coronapatienten. De camera is sindsdien blijven lopen. Ook nu weer prachtige opnamens, samen zingen in de keuken, optocht van de drie koningen kijken vanuit het raam van het apartement. Heb nog wens om het aan elkaar te rijgen tot docu “liefde in tijden van…. corona”. Dat is nog hele klus. Zeer binnenkort ga ik samen met Cristina edit maken over ons verblijf daar met kerst en nieuw. Wil het tzt graag met je delen en zou het ook heel fijn vinden om je in levende lijven te ontmoette. Net ook de uitzending van de verwondering gekeken PRACHTIG, wijs en liefdevol…. hmmmm. Erg benieuwd naar je nieuwe boek. Heel veel sterkte met het schrijfproces en een warme knuffel oor JOU lieve Hans en voor je lieve vrouw HANNEKE Godert Verbiest 06-81911463 godertverbiest@gmail.com

  2. Els van Wageningen schreef:

    Dank Hans voor dit mooie bericht. Ooit mijn leermeester van het i. t. I.p

  3. Hans Hendrix schreef:

    Hmm, heerlijk dit. En nieuw voor ons. Ben benieuwd! (Zag dit zojuist op FB

  4. Jeannette schreef:

    Dank je wel, Hans. Ik heb genoten en was vaak ontroerd door je schrijven. Ik wens je de tijd, concentratie, rust en veel plezier voor en bij het schrijven. Alle goeds en veel liefs voor jullie beiden.

  5. AH Lida Dijkman schreef:

    Dank voor al je mooie blogs en veel ruimte en inspiratie bij het schrijven. Lida

  6. Loes Jacobs schreef:

    Dag Hans,
    Dank je wel voor de inspirerende gedachten die je deelde en waar ik elke keer weer door geraakt word en in beweging wordt gebracht
    Fijne schrijftijd,
    en goede dagen voor jou en Hanneke
    Loes

  7. Peter Hofman schreef:

    Beste Hans, héél veel dank voor de afgelopen serie blogs. Ze hebben mij geraakt. Alle goeds voor jou en je Hanneke. Wij kennen elkaar niet persoonlijk maar het lijkt er wel op, zo nabij. Ik zie uit naar het nieuwe boek. Daag.

  8. Erica van Elk schreef:

    Heb het goed Hans en Hanneke.
    Dank voor alles tot nu toe.

    Lieve groet
    Erica

  9. Marieke schreef:

    Beste Hans, alle goeds en liefs ook voor Hanneke. Dank voor je schrijven en inspiratie tot nu toe. Fijne kerst en een voorspoedig nieuw jaar!

  10. Ria3ver schreef:

    Lieve Hans,
    Van harte wens ik je alle rust en ruimte toe die nodig is om te schrijven!
    DANK voor al je mooie en inspirerende woorden t.n.t.! Elke keer weer geniet ik er weer van!
    Heb het goed.

  11. Ineke van Dongen schreef:

    Lees inmiddels al jaren je blogs
    En wens je ook veel inspiratie voor je nieuwe boek
    Fijne feestdagen met lieve mensen om jullie heen ❤️

  12. Marina Voorhoeve schreef:

    Lieve Hans,
    Ik hoop dat je genoeg tijd kunt vinden om te schrijven. Ik hoop dat er veel humor in komt, dat hebben we in deze tijd hard nodig. Een heel goede kerst gewenst en een liefdevol 2022.

  13. Lia Gunster schreef:

    Lieve Hans, dank voor alles wat je tot nu toe met ons, met mij, hebt willen delen. Ondanks de verdrietige en vaak intieme gebeurtenissen viel het mij keer op keer op dat ik nooit verdrietig of zwaarmoedig werd. Op de een of andere manier heb jij het vermogen om jouw Licht door alles heen te laten schijnen en daar ben ik je oprecht dankbaar voor. Ik wens je veel inspiratie en hulp toe de komende tijd. Warme omhelzing voor Hanneke en voor jou.

  14. Nel schreef:

    Dank u!!! En Amen

  15. Basil schreef:

    Bruisende inspiratie gewenst! Heerlijk dat het er nu van mag komen. De twaalf nachten leiden in.
    Goede dagen gewenst. Tot nadien.
    Basil

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*